Wat is de impact van wandelen in ons lichaam

 

 

De amygdala, ligt in de hersenen, is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties.

Het is een van de oudste en primitiefste deel van ons brein. het kan een ding tegelijkertijd.

 

Door wandelen ben je in beweging en activeer je de hersenen. 

Er komt endorfine vrij die de creativiteit bevordert en je sensorische gewaarwording wordt gestimuleerd.

Je krijgt nieuwe prikkels en andere gevoelens binnen wat bijstaat in het reactiveren van verbindingen in je lichaam. Daardoor kan een ongemak ,bijvoorbeeld angst, naar de achtergrond verdwijnen.

De amygdala zorgt ook dat je beslissingen neemt. Je angst en je vermogen om beslissingen te nemen zijn met elkaar verbonden. Dat maakt het maken van een beslissing bij angst bijna onmogelijk, het maakt je ook angstig wanneer je teveel beslissingen tegelijkertijd moet maken.

 

Wanneer je wandelt gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen, ook richting je hersenen. Je kan helderder denken over één specifieke gedachte die aandacht vraagt.

In deze huidige maatschappij en de manier waarop we nu ‘moeten’ leven zorgt voor verschillende gedachten en dit stapelt zich op, er is geen tijd meer om te relativeren en te bedenken over hoe je je nu echt voelt.

Tijdens een wandeling verandert je ritme en ligt jouw focus op één gedachte.

 

Door te wandelen is er ook niet altijd oogcontact en dat kan als minder confronterend ervaren worden.

Ook kun je voelen of naast elkaar lopen of juist een stap voor lopen je een betere energie geeft. 

 

Ook planten en bomen hebben ieder een eigen frequentie en trilling en verspreiden zo deeltjes in onze atmosfeer waardoor je gedachten tot rust komt en dat is van grote invloed op ons lichaam en ons welzijn.

Het zien van zonlicht door de bomen, het mooie uitzicht bij een ven, de vogels die fluiten en wat je nog meer ontdekt in de natuur dit alles verhoogt je oxytocine-niveau en dat stofje is verantwoordelijk voor een gevoel van verbinding en liefde.

Maak gebruik van de natuur en jouw persoonlijkheid, welke boom geeft jou nu weer, welk pad loop je en welk pad wil je vervolgen,wat zegt de mist je, welk gevoel ervaar je bij het zien van een bepaald aspect in de natuur.

En als er een stilte valt dan laat het gebeuren, ben je op dat moment eens bewust wat er om je heen te zien is en wat er gebeurt.  

 

Bedenk eens hoe blij een kind is als het buiten is of weer naar binnen komt, het straalt!Tijdens het wandelen worden je zintuigen anders ingezet, je bent je meer bewust van wat er om je heen gebeurt. Als je tijdens het wandelen stilvalt, ... laat dit dan gebeuren. Je merkt vanzelf: waar gaat mijn aandacht nu naar toe. In al zijn simpelheid werkt het gewoon heel krachtig.

 

Buiten, tijdens het wandelen kom je tot rust. De natuur is heel voorspelbaar: zo is er veel herhaling in kleur en patronen, er zit logica in en het is herkenbaar. Dat geeft rust, het brein kan zich hierdoor ontspannen. Hierdoor daal je af naar je gevoel en kun je er gewoon zijn, in plaats van je druk te maken en te piekeren.

 

Trek de stoute wandelschoenen aan en zet de eerste stap. Gegarandeerd dat er vlak bij jou in de buurt een mooie wandeling is. Ik loop graag met je mee.Voor wie biedt ik mijn wandelingen aan?

 

Voor een ieder die instemde met mijn traject.

Er zijn verschillende redenen waarom mijn wandelen in de natuur past in jouw unieke traject.

Soms zijn de ongemakken aanleiding. Denk aan emotionele uitbarstingen, angst, vermoeidheid, somberheid, moeite om met mensen in contact te komen en lichamelijke klachten die door psychische spanningen veroorzaakt zijn.

Ook het vastlopen in relaties, op het werk waardoor je jezelf de tijd gunt tot bezinning,reflectie of het oefenen en aanleren van nieuw gedrag.

Of door jouw levenspad eens te overzien en opnieuw richting te geven.

 

Wandelen in de natuur kan jouw proces stimuleren of in werking zetten.

Wandelen in de natuur kan leiden tot meer zelfinzicht, beter controle over je emoties, en ondersteuning bieden bij het inzetten van nieuwe ervaringen in jouw dagelijkse leven.

 

Én natuurlijk houd je van een wandeling in de buitenlucht!